close
Категории
  1. Начало >
  2. Блог >
  3. Парфюмознание – как се прави парфюм

Парфюмознание – как се прави парфюм

категории: Парфюми

качена на: 02 Apr 2021

article

Детайлното познаване на нещо пряко гарантира и обичта, която изпитваме към него – воден от тази сентенция, днес екипът ни реши да ви запознае с малко повече подробности относно процесите по създаване на един парфюм.

 

Ясно е, че всеки обича парфюми. И как би могло да бъде иначе, след като на пазара ежегодно се лансират хиляди очарователни есенции и ухания, които са в трепетно очакване за своя бъдещ собственик, чието ежедневие да красят и разведряват. Ароматни, плодови, флорални, свежи, пикантни, ориенталски – списъкът от видовете ароматни семейства действително е дълъг. Изборът на парфюм пряко зависи от личностните предпочитания на даден клиент. Ако има обаче нещо, което пряко да интересува всички парфюмни почитатели, без оглед на техните индивидуални вкусове, то това е въпросът как се създава един парфюм. Именно на него решихме да се спрем в днешната статия.

 

Създаването на парфюм е изкуство

 

Направата на един парфюм безспорно бихме могли да окачествим като създаване на изкуство. За да стартираме и приведем до край процеса, са ни необходими задълбочени познания, вкус и внимание към детайла, както и много въображение и вдъхновение, за да създадем един истински шедьовър.

 

Парфюмеристите и специалистите в сферата са като едни същински художници, които изграждат своето ароматно платно въз основата на чудодейните и невероятни съставки, които избират да включат в бъдещата уханна композиция. Каним ви да ни придружите на едно благоуханно пътешествие из света на парфюмите, за да добиете повече представа относно естеството на тяхното създаване.

 

  • Събиране на съставките
  • Методи за извличане на ароматите от съставките
  • Смесване на добитите аромати
  • Отлежаване на парфюмната есенция

 

Събиране на съставките – първата важна стъпка от производството на един парфюм

 

Знаем, че за направата на един прекрасен и очарователен аромат е нужно да се сдобием с наистина висококачествени съставки. Ето защо това е и първата стъпка, изникваща пред всеки парфюмерист.

 

как се прави парфюм стъпка 1

 

Независимо дали ще събирате цветя, плодове, пикантни подправки или дървесни аромати, от изключително значение е да сте сигурни в тяхното качество. Практика на големите парфюмерийни брандове е сами да отглеждат суровините, които в последствие стават част от техните ухания. Така си гарантирате първостепенното качество на съставките, които ще влязат в съдържанието на бъдещото ви парфюмно очарование.

 

Какви методи познаваме за извличане на ароматите от вече събраните суровини

 

Това е следващата логична стъпка при производството на един парфюм. След като вече притежаваме необходимите суровини, е наложително да приложим различни техники и методи с цел извличане на етеричните масла в тях.

 

Студеното пресоване е метод, изключително подходящ при цитрусите и друг тип плодове. Чрез изстискването и пресоването на суровината, бързо и лесно успяваме да добием полезното и изключително ценно етерично масло.

 

Процесът на дестилация е също добре разпространен сред създателите на парфюми. Съществува парна дестилация – от парите, отделяни от потопените в разтвор и загряти съставки, се извличат ароматните нотки. Сухата дестилация представлява сходен метод, при който, обаче, отсъства разтворът – при този тип извличане съставките се загряват директно и отново от парите им се „събират“ ароматите. Техниката сработва особено добре при обработка на подправки, чрез които желаем да придадем „опушен“ ефект на ароматните акорди. Техниката на фракцията е полезен с това, че позволява селектирането на различни и отделни части от суровината – това е особено важно, ако целим извличането само на определен тип аромати от съставката.

 

как се прави парфюм стъпка 2

 

Мацерацията пък е подход, чрез който, под въздействието на вакуум и специален разтвор се извлича етеричното масло от дадена суровина. Изключително подходяща е за много фини и нежни суровини, чиято цялост и качество би се нарушила посредством използването на някой от типовете дестилация.

 

Енфлоражът пък е относително остарял метод на извличане на аромати – за да го използвате, ще ви е неоходимо известно количество животинска мазнина. С нея се „покриват“ суровините и се изчаква, докато ароматите им не се извлекат и не попият в съответната мазнина.

 

Етапът на смесването крие истинския майсторлък и професионализма на парфюмериста

 

След като вече сме събрали необходимите съставки и сме приложили различни техники и похвати за извличането на етеричните масла от тях, е време да пристъпим към смесването.

Що се отнася до процеса по правене на парфюм, е важно да отбележим, че именно благодарение на удачното смесване на различните етерични масла накрая получаваме брилянтен и по своему прекрасен аромат. Операцията по смесването на уханията е моментът, в който парфюмеристът разгръща своя творчески потенциал и се оставя на вдъхновението и дългогодишния опит да го водят. Преценката относно кои масла с кои ще си подхождат е основополагаща за направата на един истински парфюмен шедьовър.

 

Процесът по отлежаване е времето, в което се случва парфюмната магия

 

След като сме смесили желаните от нас масла и съставки, е време да оставим на времето да сътвори своите чудеса – процесът по отлежаване на парфюма е финалната стъпка от неговото създаване, непосредствено преди бутилирането и разпространението му в търговската мрежа. Важно е да споменем, че съхранението и отлежаването следва да бъдат на затъмнено и сухо място – не бихме искали пряката светлина и влагата да влошат качеството на току що създаденото ароматно съвършенство.

 

Надяваме се да сме успели да задоволим любопитството ви по отношение на методиката по създаване на един парфюм. Сигурни сме, че сега, повече от всякога, цените и обичате любимите си благоухания, част от личната ви козметична колекция.

 

Споделете: